Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων

ΚΩΔΙΚΟΣ: ΒΕΕ736

(Επίκουρος Καθηγητής)
Γλώσσα/ες διδασκαλίας:
Ελληνικά
ERASMUS: Δεν προσφέρεται για ERASMUS
Τρόπος παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο
Χρήση Τ.Π.Ε.:
  • Ηλεκτρονική επικοινωνία με τους φοιτητές.
  • Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-course.

Περιεχόμενα μαθήματος

Βασικές αρχές Μικροβιολογίας Τροφίμων: χαρακτηριστικά μικροοργανισμών που σχετίζονται με τα τρόφιμα, καμπύλη αύξησης μικροβιακού πληθυσμού, ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του μικροβιακού πληθυσμού, ωφέλιμοι, αλλοιογόνοι και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Μικροβιολογία κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.

Μικροβιολογία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μικροβιολογία φρούτων, λαχανικών και προϊόντων τους.

Μικροβιολογία σιτηρών και προϊόντων τους.

Ζυμούμενα τρόφιμα.

Τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση των φυσιολογικών χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών που σχετίζονται με τα τρόφιμα, των παραγόντων που επηρεάζουν την αύξηση του πληθυσμού τους και των διαδικασιών ελέγχου της, καθώς και της επίδρασης που έχουν οι συνθήκες παραγωγής, διακίνησης και συντήρησης των πρώτων υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων στην υγιεινολογική κατάσταση και την ασφάλεια των τροφίμων. 

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν:

  • την ταξινομική και μεταβολική βιοποικιλότητα των μικροοργανισμών σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων καθώς και τις παραμέτρους που την καθορίζουν.
  • τον τρόπο χρήσης των μικροοργανισμών για την παραγωγή τροφίμων.
  • τον τρόπο ελέγχου της αύξησης του πληθυσμού των αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Γενικές ικανότητες

  • Αυτόνομη εργασία 
  • Ομαδική εργασία 
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον 
  • Παρaγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Οργάνωση διδασκαλίας

Διαλέξεις: 26

Εργαστηριακή Άσκηση: 12

Αυτόνομη μελέτη: 62

Σύνολο Μαθήματος: 100

 

Αξιολόγηση φοιτητών

Θεωρία (80%)

Γραπτή τελική εξέταση  που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • Θέματα σύντομης ανάπτυξης

 

Παρουσίαση Ομαδικής Εργασίας: (20%)

Η τελική εξέταση περιλαμβάνει

  • Εργαστηριακή εργασία
  • Ανάλυση πειραματικών δεδομένων

Συνιστώμενη βιβλιογραφία

Μικροβιολογία Τροφίμων. Εκδόσεις Δίσιγμα. ISBN 978-618-202-004-3.

Προαπαιτούμενα μαθήματα