Δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Παναγιώτη Αθανασίου
Την Παρασκευή 18/07/2025 και ώρα 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Παναγιώτη Αθανασίου με τίτλο “Αξιοποίηση φυσικών βιοδραστικών συστατικών από οινολάσπες προς την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας”, “Valorization of natural bioactive compounds from wine lees for the development of high value – added products”. Η διδακτορική διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Χαράλαμπου Σταμάτη.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Β του νέου κτηρίου ΒΕΤ
Δημοσιεύσεις του Π. Αθανασίου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:
1. Athanasiou, P.E.; Gkountela, C.I.; Patila, M.; Fotiadou, R.; Chatzikonstantinou, A. V; Vouyiouka, S.N.; Stamatis, H. Laccase-Mediated Oxidation of Phenolic Compounds from Wine Lees Extract towards the Synthesis of Polymers with Potential Applications in Food Packaging. Biomolecules 2024, 14, 323, doi:10.3390/biom14030323.
2. Athanasiou, P.E.; Patila, M.; Fotiadou, R.; Chatzikonstantinou, A.V.; Stamatis, H. Valorization of Wine Lees: Assessment of Antioxidant, Antimicrobial and Enzyme Inhibitory Activity of Wine Lees Extract and Incorporation in Chitosan Films. Waste and Biomass Valorization 2024, 15, 5657–5672, doi:10.1007/s12649-024-02524-1.
3. Athanasiou, P.E.; Patila, M.; Fotiadou, R.; Giotopoulou, I.; Barkoula, N.M.; Stamatis, H. pH-Responsive Chitosan Films Enriched with NADES-Extracted Wine Lees Anthocyanins for In-Situ Food Monitoring. Gels 2025 (Under Submission)
4. Patila, M.; Athanasiou, P.E.; Kortessis, L.; Potsi, G.; Kouloumpis, A.; Gournis, D.; Stamatis, H. Immobilization of Laccase on Hybrid Super-Structured Nanomaterials for the Decolorization of Phenolic Dyes. Processes 2022, 10, 233, doi:10.3390/pr10020233.
5. Bakratsas, G.; Antoniadis, K.; Athanasiou, P.E.; Katapodis, P.; Stamatis, H. Laccase and Biomass Production via Submerged Cultivation of Pleurotus Ostreatus Using Wine Lees. Biomass 2023, 4, 1–22, doi:10.3390/biomass4010001.