Επισκεφθείτε την σελίδα του iGEM εδώ
Ο διαγωνισμός iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2003 από το πανεπιστήμιο MIT με στόχο την παρακίνηση φοιτητών να διεξάγουν τη δική τους έρευνα, παράγοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις σε τομείς όπως η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών και η προστασία του περιβάλλοντος. To iGEM Foundation σήμερα είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καλεί φοιτητές και μαθητές από όλον τον κόσμο να σχηματίσουν τις δικές τους διεπιστημονικές ομάδες και να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές μηχανικής σε βιολογικά συστήματα.
Κάθε ομάδα επιφορτίζεται με την περάτωση του έργου της, από τον πειραματικό σχεδιασμό και την εφαρμογή, μέχρι την εύρεση χορηγιών και την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός κορυφώνεται με μια τετραήμερη έκθεση (Grand Jamboree), όπου ομάδες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάζουν τα έργα τους, κρίνονται και βραβεύονται για αυτά.
Η ομάδα iGEM IOANNINA ιδρύθηκε το 2020 και αποτελεί μια διεπιστημονική φοιτητική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκτοτε η ομάδα σημειώνει ανοδική πορεία, έχοντας κατακτήσει ήδη με τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, ένα χάλκινο (Antibyeotic, 2021) και ένα ασημένιο μετάλλιο (IRIS, 2023).
Το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών κάθε χρόνο στηρίζει έμπρακτα την εκάστοτε ομάδα iGEM τόσο με την παροχή επιστημονικής καθοδήγησης από τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος, όσο και με την παραχώρηση εργαστηριακού εξοπλισμού, υλικού και υποδομών για τη διεξαγωγή των απαραίτητων πειραμάτων.
Συχνές Ερωτήσεις:
Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της ομάδας;
Μέλη της ομάδας μπορούν να γίνουν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από τα τμήματα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Χημείας, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, αλλά και οποιουδήποτε άλλου τμήματος με γνώσεις σε κάποιον από τους τομείς που πλαισιώνουν το project.
Πως μπορώ να συνεισφέρω στην ομάδα;
- Wet Lab: συμμετοχή στον πειραματικό σχεδιασμό και στη διεξαγωγή των εργαστηριακών πειραμάτων.
- Dry Lab: συμμετοχή στη διαχείριση της ιστοσελίδας, δημιουργία wiki του project, διεξαγωγή πειραμάτων in silico.
- Fundraising: συμμετοχή στην αναζήτηση χορηγιών.
- Human Practices: συμμετοχή στη διοργάνωση δράσεων επικοινωνίας της επιστήμης και του project.
- Social Media: συμμετοχή στη διαχείριση και στη δημιουργία περιεχομένου για τα social media της ομάδας.
- Entrepreneurship: συμμετοχή στην ανάπτυξη σχεδίου προώθησης του project στην αγορά.
Που μπορώ να βρω πληροφορίες για τον διαγωνισμό;
iGEM: https://igem.org/
Που μπορώ να δω τη δουλεία των προηγούμενων ομάδων;
- Wiki 2021: https://2021.igem.org/Team:IOANNINA
- Wiki 2023: https://2023.igem.wiki/ioannina/home
Πως μπορώ να γίνω μέλος της iGEM IOANNINA;
Κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, μετά το πέρας του διαγωνισμού, γίνεται η σύσταση της νέας ομάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τη δράση της ομάδας στα social media όπου αναρτάται σχετική ανακοίνωση. Η επιλογή των ατόμων γίνεται από τα μέλη της προηγούμενης ομάδας μετά από συνέντευξη και αξιολόγηση της φόρμας συμμετοχής που συμπληρώνει ο κάθε υποψήφιος.
Που μπορώ να βρω την iGEM IOANNINA;
- Facebook: https://www.facebook.com/igemioannina/about
- Instagram: https://www.instagram.com/igemioannina/
- TikTok: https://www.tiktok.com/@igemioannina?_t=8k2wgicbcnp&_r=1
- Linkedin: https://www.linkedin.com/in/igem-ioannina-a417012b1/
- Ιστοσελίδα: https://igemioannina.unit.uoi.gr/
- e-mail: igemioannina@gmail.com
Προωθητικά video
Το promotional video της φετινής ομάδας iGEM IOANNINA έχει δημοσιευτεί και είναι διαθέσιμο στα αγγλικά, στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Παρακολουθήστε το για να πάρετε μια γεύση από το τι κάνει η ομάδα μας τους τελευταίους μήνες.
Με το project μας, “ATROPOS”, σχεδιάζουμε να προσφέρουμε μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία κατά της εγκεφαλίτιδας που προκαλείται έπειτα από μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV). Το σύστημά μας στοχεύει και διασπά το ιικό RNA χρησιμοποιώντας έναν επισωμικό φορέα για την άμεση παράδοση του συτήματος μας στα νευρικά κύτταρα. Αυτή η κατασκευή αποτελείται από έναν υποκινητή που ρυθμίζεται από έναν συνθετικό, εξαρτώμενο από το ασβέστιο, μεταγραφικό παράγοντα, την πρωτεΐνη Cas13d, και συγκεκριμένες αλληλουχίες gRNA που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν το ιικό RNA.