Λευκή Βίβλος για τα Μη Ξυλώδη Δασικά Προϊόντα

Μια λευκή βίβλος για τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα (ΜΞΔΠ) της Μεσογείου

Στα πλαίσια του έργου Incredible (Δίκτυα Καινοτομίας για τον φελλό, το ρετσίνι και εδώδιμα προϊόντα της Μεσογειακής λεκάνης) μια διεθνής ομάδα εργάστηκε για μια λευκή βίβλο* για τα ΜΞΔΠ. Αυτή αποτελεί μια έκκληση για πολιτική δράση. Απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση συντονισμένων υπερεθνικών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων, τη βελτίωση της υποβολής εκθέσεων για ΜΞΔΠ μεγάλης σημασίας και την ενθάρρυνση της ιχνηλασιμότητας, της σήμανσης και της αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με διαδικασίες συλλογής και παραγωγής. Απευθύνεται επίσης στις εθνικές και περιφερειακές αρχές ώστε να υιοθετήσουν καινοτόμα φορολογικά και εργασιακά καθεστώτα και να εφαρμόσουν συστήματα ιχνηλασιμότητας, αλλά και σε τομεακούς οργανισμούς και εταιρείες για την αύξηση της διαφάνειας στον καθορισμό των τιμών και την ενθάρρυνση της κάθετης και οριζόντιας συνεργασίας κατά μήκος των αλυσίδων αξίας των ΜΞΔΠ. Τέλος απευθύνεται σε διεθνείς οργανισμούς και στον ακαδημαϊκό χώρο για την στήριξη της υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής και εύκολης πρόσβασης σε δεδομένα και στατιστικά στοιχεία για τα ΜΞΔΠ. Η ομάδα του Εργαστηρίου Οικολογίας συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα και ανέλαβε τη μετάφραση της λευκής βίβλου στα ελληνικά έτσι ώστε αυτή να αξιοποιηθεί καλύτερα από το ενδιαφερόμενο κοινό της χώρας.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε την έκδοση από εδώ

Αποθετήριο γνώσης

Σημαντική επιτυχία του προγράμματος αποτέλεσε επίσης η δημιουργία ενός αποθετηρίου γνώσης επιτυχημένων παραδειγμάτων και πρωτοβουλιών σχετικών με τα ΜΞΔΠ. Η ομάδα του ΒΕΤ συγκέντρωσε 16 τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν σε Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά και Μανιτάρια – Τρούφες. Επίσης μετέφρασε στα ελληνικά 20 επιπλέον περιπτώσεις που θεωρήσαμε ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρουν το ελληνικό κοινό. Περιηγηθείτε στο αποθετήριο ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.nwfps.org/factsheet-repository/

Το έργο INCREDible

Το έργο INCREdible (2017 – 2021) σκοπό είχε να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας σχετικές με τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα στη Μεσόγειο. Προάγοντας τη γνώση και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών εταίρων, στηρίζοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και ενισχύοντας τη διάδοση της τεχνογνωσίας σε αγροτικές περιοχές, είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οικονομικών στρατηγικών και τη διάδοση του μηνύματος ότι τα δάση που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο από τους κατοίκους παρακείμενων περιοχών μπορούν να αποτελέσουν πλουτοπαραγωγικό πόρο βασισμένο σε δασικά προϊόντα όπως φελλό, ρητίνες, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και εδώδιμα προϊόντα, όπως άγριους καρπούς, φρούτα του δάσους, μανιτάρια και τρούφες. Η κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα στα δάση της μεσογειακής λεκάνης συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Το ΙNCREDIBLE λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επαγγελματικών οργανώσεων (ιδιοκτήτες & διαχειριστές). Συντονίστηκε από το Μεσογειακό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου (EFIMED – Mediterranean Regional Office of the European Forest Institute) και σε αυτό συμμετείχαν 13 οργανισμοί από 8 χώρες. Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Nº 774632. Οργάνωσε δίκτυα καινοτομίας (iNets) για πέντε σημαντικά προϊόντα για τη μεσογειακή λεκάνη: φελλό, καρπούς και φρούτα του δάσους, ρετσίνι, μανιτάρια – τρούφες και φαρμακευτικά – αρωματικά φυτά. Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε στα δίκτυα για τα Μανιτάρια και τις Τρούφες, καθώς και για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά.

Η πρωτότυπη έκδοση στα Αγγλικά και οι μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του  Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου δασών – European Forest Institute  (E.F.I.) https://efi.int/publications-bank/non-wood-forest-products-people-nature-and-green-economy

*Οι λευκές βίβλοι, όπως αυτές που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνουν προτάσεις δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε συγκεκριμένους τομείς. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν να αρχίσει μια συζήτηση με το κοινό, τους ενδιαφερόμενους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ώστε να αναπτυχθούν οι προϋποθέσεις και συνθήκες επίτευξης πολιτικής συναίνεσης.