biomalga

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ & ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΦΥΚΗ

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς (ΕΘΦΜ), Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Επικείμενη υλοποίηση του ενισχυόμενου έργου

Το ερευνητικό έργο BIOMALGA επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την πειραματική υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης διεργασίας παραγωγής, ανάκτησης και αξιοποίησης βιοδραστικών προϊόντων από τη βιομάζα επιλεγμένων θαλάσσιων μικροφυκών και μακροφυκών.

Οι βασικοί άξονες δραστηριοτήτων του έργου περιλαμβάνουν:

α. τη μελέτη των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας, που αφορά στον τρόπο καλλιέργειας του μικροφύκους Chlorella vulgaris και τη βελτιστοποίηση της καλλιέργειας του, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής βιοδραστικών προϊόντων με αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση

β. την αποτελεσματική συλλογή της παραγόμενης βιομάζας τόσο του μικροφύκους Chlorella vulgaris όσο και του μακροφύκους Ulva lactuca, καθώς και την ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών με φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες όπως η υπερκρίσιμη εκχύλιση και η εκχύλιση με τη χρήση ιοντικών υγρών και βαθέως ευτηκτικών διαλυτών

γ. τη διερεύνηση της επίδρασης επιλεγμένων βιοδραστικών συστατικών φυκών και παραγώγων τους που θα προκύψουν μέσω πράσινων βιοκαταλυόμενων διεργασιών, στη δράση ενζύμων που εμπλέκονται σε μηχανισμούς γήρανσης και οξειδωτικού στρες.

Στόχοι του ενισχυόμενου έργου 

 • Αριστοποίηση της καλλιέργειας μικροφυκών και αξιοποίηση τοπικών ειδών μακροφυκών.  
 • Ανάπτυξη αποτελεσματικής διεργασίας συγκομιδής της βιομάζας από τα μικρο- και μακρο- φύκη. 
 • Ανάπτυξη μιας φιλικής προς το περιβάλλον, αποδοτικής και βιώσιμης διεργασίας ανάκτησης των βιοδραστικών ενώσεων από τη βιομάζα των φυκών (διάρρηξη κυτταρικών δομών και εκχύλιση). 
 • Παρασκευή αναστολέων ενζύμων που εμπλέκονται σε διαδικασίες οξειδωτικού στρες και σε μηχανισμούς γήρανσης μέσω φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων συνδυαστικής βιοκατάλυσης. 

Ημερομηνίες δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του ενισχυόμενου έργου 

 • Στο 12ο μήνα του έργου θα δημοσιευτούν τα πρωτόκολλα διαδικασίας παρασκευής ξηρών κυττάρων μακροφυκών και των βέλτιστων συνθηκών καλλιέργειας για την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων 
 • Το 18ο μήνα του έργου θα δημοσιευτούν τα πρωτόκολλα: (i) της παραγωγικής διεργασίας βιοδραστικών ενώσεων σε φωτοβιοαντιδραστήρα, (ii) των βέλτιστων συνθηκών για τη διάρρηξη των κυττάρων των φυκών, και (iii) της παρασκευής παραγώγων αναστολέων ενζύμων. Τον ίδιο μήνα θα γίνει μία ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο με κριτές. 
 • Τον 20ο μήνα του έργου θα δημοσιευτεί το πρωτόκολλο βέλτιστων συνθηκών για τη διεργασία συγκομιδής βιομάζας και θα γίνει μία δημοσίευση σε έγκριτο διεθνές περιοδικό με κριτές και μία ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο με κριτές. 
 • Τον 26ο μήνα του έργου θα δημοσιευτεί το πρωτόκολλο σύνθεσης ιοντικών υγρών. 
 • Τον 36ο μήνα του έργου θα αναπτυχθεί διεργασία ανάκτησης βιοδραστικών ενώσεων από φύκη, θα παρασκευασθούν εκχυλίσματα πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις και θα γίνει χαρακτηρισμός των βιοδραστικών συστατικών εκχυλισμάτων μακρο- και μικρο- φυκών . Επίσης, θα γίνουν τρεις δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές. 

Τα αποτελέσματα του ενισχυόμενου έργου θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα ή υποτομέα
http://ttpl.chemeng.ntua.gr/assets/images/biomalga/logo.png

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε τους χώρους που στεγάζεται το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών:

 

Η συγκεκριμένη σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή.

Costas Papaloukas

Associate Professor of Bioinformatics

Contact info

cpapTel.: +30 26510 07427
Fax: +30 26510 07061
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Office: III 203 (3), Administration building, 1st floor
pdf-iconFull CV (latest update: July 2015)

Education

1993-1997: University of Ioannina, Department of Computer Science, BSc.
1997-2001: University of Ioannina, Medical School, PhD in Biomedical Technology.

Teaching Courses

 • Informatics (1st semester)
 • Bioinformatics (8th semester)
 • Special Topics in Bioinformatics (9th semester)

Research Interests

 • Computational protein analysis
 • Tissue classification
 • Biomedical signal processing
 • Machine learning

Selected Publications

 • K.P. Exarchos, T.P. Exarchos, C. Papaloukas, A.N. Troganis and D.I. Fotiadis: "Detection of discriminative sequence patterns in the neighborhood of proline cis peptide bonds and their functional annotation", BMC Bioinformatics, 10(113), 2009.
 • C. Papaloukas, E. Granseth, H. Viklund and A. Elofsson: "Estimating the length of transmembrane helices using Z-coordinate predictions", Protein Science, 2008.
 • T.P. Exarchos, C. Papaloukas, C. Lampros and D.I. Fotiadis: "Mining sequential patterns for protein fold recognition", Journal of Biomedical Informatics, Vol. 41, No. 1, pp. 165-179, 2008.
 • S. Meng, P. Maragakis, C. Papaloukas and E. Kaxiras: "DNA nucleoside interaction and identification with carbon nanotubes", Nano Letters, Vol. 7, No. 1, pp. 45-50, 2007.
 • C. Papaloukas, D.I. Fotiadis, A. Likas and L.K. Michalis: "An ischemia detection method based on artificial neural networks", Artificial Intelligence in Medicine, Vol. 24, No. 2, pp. 167-178, 2002.

UserLoginΚωδικό Πρόσβασης μπορούν να αποκτήσουν μόνο οι φοιτητές του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Κωδικός αυτός είναι αυστηρά προσωπικός και δίνει πρόσβαση στους φοιτητές του Τμήματος, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγξουν online τη Βαθμολογία τους καθώς και να αποκτήσουν εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Ο Κωδικός Πρόσβασης δίνεται προσωπικά στον ίδιο το φοιτητή, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί η εγγραφή του στο on-line σύστημα (απαιτείται επίδειξη της Φοιτητικής Ταυτότητας). 

Για την απόκτηση του Κωδικού καθώς και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το online σύστημα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Αλέξανδρο Δευτεραίο (Εργαστήριο Βιοπληροφορικής, 1ος όροφος Μεταβατικού Κτιρίου).

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Διπλωματική Εργασία